Juan Calvo. Coordinador tècnic de l’Aliança per l’Aigua
Publicada a Diario de Ibiza
El blau de les aigües litorals d’Eivissa i Formentera és mundialment conegut i reclam de milers de turistes que visiten les nostres illes. No obstant això, les depuradores i xarxes de sanejament de l’illa d’Eivissa no s’han modernitzat al mateix ritme que el fort increment de la població turística i residencial de les últimes dècades. Com a resultat, el 25% de les platges d’Eivissa han perdut la seva categoria de qualitat de bany excel·lent en l’última dècada i 1 de cada 3 platges han tingut esdeveniments de contaminació fecal puntual en la temporada 2018. La badia de Sant Antoni ha estat la franja litoral amb major pèrdua de la qualitat de les aigües de bany. En aquest sentit, el projecte de millora de la façana litoral cofinançat amb l’impost de turisme sostenible hauria de millorar l’obsoleta xarxa de sanejament de la zona. A les platges de la badia d’Eivissa i el seu entorn l’única solució és finalitzar urgentment la nova depuradora d’Eivissa perquè qualitat de les aigües de bany recuperin la seva excel·lència.
L’origen de la pèrdua de qualitat de les aigües de bany
Durant els últims estius ha estat notícia, esdeveniments de contaminació fecal en diverses platges de l’illa d’Eivissa. Figueretes, Cala Vedella, Cala Bou o s’Arenal han sofert abocaments fecals per diverses causes, encara que totes elles tenen el denominador comú d’infraestructures de sanejament deficients. La platja de Figueretes va tenir dos esdeveniments de contaminació fecal el passat estiu 2018 amb valors del bacteri fecal Escherichia coli superiors al límit establert pel Reial decret 1341/2007 sobre la gestió de la qualitat de les aigües de bany. Una possible causa és la nova ubicació de l’emissari de la depuradora d’Eivissa. La seva prolongació fora de la badia de Talamanca ha possibilitat la millora de la qualitat de les aigües de bany d’aquesta badia, però provoca una possible contaminació fecal pel transport de les aigües residuals cap a la zona de Figueretes i Platja d’en Bossa. S’ha de recordar que aquest emissari aboca aigües residuals deficientment depurades de l’obsoleta depuradora d’Eivissa. Així, aquest abocament constitueix el cabal del 40% de les aigües residuals de l’illa d’Eivissa similar a l’abocament setmanal del volum de la grandària del poliesportiu de Blanca Dona.
En el cas de Cala Vedella, aquesta platja va sofrir el passat estiu un esdeveniment de contaminació fecal que va triplicar els valors de bacteris fecals establerts per l’esmentada normativa. En aquesta platja han estat recurrents les queixes veïnals per la contaminació fecal i va obligar la Fiscalia d’Eivissa a obrir diligències el gener passat per a “determinar la naturalesa i circumstàncies dels fets així com la identitat de les persones que en els mateixos haguessin participat”. Presumptament, la depuradora privada pròxima a la platja estava abocant aigües residuals a la platja. Aquesta depuradora el propietari de la qual és l’empresa Urbanitzadora Mediterrània SA depura les aigües residuals de la urbanització de Cala Vedella i està en procés d’ampliació actualment.
L’origen de la contaminació fecal de les platges de la badia de Sant Antoni és l’obsolet col·lector de fecals del nucli turístic de Cala Bou. Aquest col·lector data dels anys 70 i està molt deteriorat. Durant els últims anys s’han produït múltiples abocaments incontrolats d’aigües residuals per trencaments d’aquest col·lector. Destaca, l’abocament de centenars de tovalloletes humides per l’embús sofert en l’estació de bombament de Caló de s’Oli. A més, la forta pressió d’embarcacions nàutiques pot ser una altra causa de contaminació fecal per l’abocament de les aigües residuals de les seves sentines al medi marí. Com a resultat, 9 platges de la badia de Sant Antoni, des de Cala Gració fins a Cala Bassa, van sofrir dies de contaminació fecal el passat estiu.
Cap a l’excel·lència de les infraestructures de sanejament
L’excel·lència de l’illa d’Eivissa com a destinació turística passa per la modernització i millora de les infraestructures de sanejament per a garantir una excel·lent qualitat de les aigües de bany. Les bones notícies són que durant el present estiu fins al 31 de juliol únicament hi ha hagut esdeveniments de contaminació fecal a la platja de s’Arenal i a la platja de Sant Miquel. No obstant això, la pèrdua de la qualitat de les aigües de bany persistirà mentre no es finalitzi la nova depuradora d’Eivissa i es millorin les infraestructures de sanejament de l’illa d’Eivissa.
La posada en marxa de la nova depuradora d’Eivissa ha de ser una realitat de manera urgent. Els mitjans de comunicació publiquen periòdicament notícies sobre el retard en l’execució de la nova depuradora. En aquest sentit, són molt preocupants les últimes declaracions de l’anterior gerent de ABAQUA, empresa pública de l’aigua del Govern Balear responsable de les depuradores públiques de les Balears. Cal recordar que la necessitat de construir una nova depuradora es remunta a l’any 2008, quan el Govern Balear va aprovar construir la nova depuradora de Sa Coma. En canvi, malgrat l’elevat retard, el gerent de ABAQUA anunciava que la nova depuradora no estarà operativa fins al 2023, quinze anys després de ser aprovada la seva construcció.
El futur passeig marítim de la badia de Sant Antoni cofinançat amb l’impost de turisme sostenible i les entitats locals haurà de resoldre la renovació de les infraestructures de sanejament com el col·lector i estacions de bombament. D’aquesta manera es podrà acabar d’una vegada amb els freqüents abocaments fecals a les platges de la badia de Sant Antoni. També l’impost de turisme sostenible possibilitarà la construcció de la nova depuradora de Portinatx. En aquest sentit, l’Aliança per l’Aigua reclama que l’esmentat impost prioritzi la inversió en la modernització de la xarxa de sanejament per a resoldre de manera urgent els problemes d’abocaments fecals.
No obstant això, no s’ha d’oblidar la recaptació del cànon de sanejament a l’illa d’Eivissa per part del Govern Balear que hauria de revertir en igual mesura a l’illa amb inversions per al manteniment, explotació i millora de les infraestructures de sanejament. En conclusió, tota inversió pública és necessària per a posar al dia el sistema de sanejament de l’illa. També, tots els sectors de la societat eivissenca hem de debatre els límits de creixement per a garantir la sostenibilitat de l’illa d’Eivissa i l’excel·lència de les nostres platges.
CLAU
És urgent prioritzar la inversió pública per a la modernització del sanejament de l’illa d’Eivissa i promoure un debat sobre els límits de creixement per a garantir l’excel·lència de les nostres platges.