Missatges Clau
-
Eivissa va romandre en prealerta per sequera hídrica els 12 mesos de l’any 2023.
-
A Formentera es van experimentar situacions d’emergència de sequera hídrica no representatives durant novembre i desembre del 2023.
Definició | Evolució de l’índex de sequera hidrològica |
Metodologia | Aquest indicador pretén analitzar la variació de l’índex de sequera hidrològica (IeUD) durant l’últim decenni.
La sequera hidrològica es defineix com la disminució de la disponibilitat d’aigua potable (superficial i subterrània). A les illes Balears per al càlcul dels índexs de sequera de les Unitats de Demanda s’ha utilitzat els indicadors associats amb els pous. D’altra banda, s’han establert també indicadors associats a fonts o embassaments que s’utilitzaran a mode de preavís o com a suport. La metodologia de càlcul definida es pot consultar en el punt 6.4. del Pla Especial d’Actuació en Situacions d’Alerta i Eventual Sequera de les Illes Balears. |
Unitats | IeUD (Índex de sequera hidrològica) |
Temporalitat | Mensual |
Escala geográfica | Insular (Pitiusas) |
Fonts de informació | Govern de les Illes Balears: Direcció General de Recursos Hídrics. |
Observacions | L’índex distingeix 4 zones segons l’estat dels recursos hídrics: Zona de normalitat, zona de prealerta, zona d’alerta i finalment zona d’emergència.
Perquè es declari l’escenari de prealerta, és necessari que la unitat es trobi un mínim de tres mesos en prealerta, i per a tornar a l’estat de normalitat, també són necessaris tres mesos de normalitat. |
Durant el 2023, Eivissa va romandre l’any complet en prealerta per sequera hídrica, des que aquesta situació es va declarar al maig del 2022. A Formentera, els mesos de gener, maig i setembre del 2023, es van situar en situació d’alerta per sequera, mentre que, al novembre i desembre, la menor de les Pitiüsas pas per una situació d’emergència.
En l’última dècada Eivissa va tenir un període de sequera intensa entre els anys 2014 i 2017, entrant tres vegades en alerta per sequera, coincidint amb l’estiu i mantenint-se durant els hiverns en prealerta fins a febrer de 2017, quan es reprèn la situació de normalitat. Més endavant, al setembre de 2018 es va decretar la prealerta per sequera, recuperant-se la normalitat durant l’hivern i novament a l’agost de 2019 es va tornar a decretar la prealerta recuperant-se la normalitat al gener de 2020, aquest mateix any, Eivissa va entrar en prealerta per sequera a l’octubre; mantenint-se així tot l’any 2021. Al febrer de 2022, Eivissa va tornar a la situació de normalitat, per a tornar a entrar en prealerta per sequera al maig (Figura 1), de la qual no s’ha pogut sortir al llarg del 2023. És a dir, en l’última dècada únicament s’han donat dos anys en què no s’ha estat en prealerta de sequera durant la temporada estival, 2014 i 2017.
A més per visualitzar l’evolució de l’índex de sequera hidrològica a Eivissa, a la Figura 2 , es presenta un gràfic amb els percentatges de les reserves hídriques des de el 2014 fins l’actualitat.
En el cas de Formentera durant aquests anys l’índex de sequera ha tingut fluctuacions molt acusades en comparació amb les d’Eivissa. S’alternen els índexs molt variables al llarg de tot l’any; sense mostrar cap mena d’estacionalitat o patró concret. Es va entrar en prealerta al juny de 2013, sortint de la mateixa a l’octubre de 2013. Al maig de 2014 es torna a entrar en prealerta per sequera i se surt al gener de 2015. Succeeixen uns certs salts en el registre que impossibiliten establir patrons en els esdeveniments. Durant 2021 Formentera va entrar en prealerta per sequera al juliol, i a l’octubre va sortir de prealerta, fins a situar-se en normalitat al llarg de la resta de l’any 2021. En 2022 al juliol es va decretar la prealerta per sequera a Formentera, sortint al novembre del mateix any (Figura 3).
En 2023, Formentera, supero dos mesos d’emergència de sequera al novembre i desembre. En el cas de Formentera, aquests esdeveniments no són representatius, ja que l’aqüífer és una formació karstika amb un màxim de 2 m de profunditat, per la qual cosa la seva falta d’aigua en 2023 aquesta estretament lligada amb la sequera meteorològica i no per l’extracció d’aigua, ja que Formentera es proveeix en un 99% d’aigua dessalada.
Figura 1. Evolució de l’índex de sequera hidrològica en la UDI-Eivissa entre desembre de 2012 a Febrer 2024. Font: Govern dels Illes Balears.
Figura 2. Evolució de les Reserves hídriques Ponderades a Eivissa
Figura 3. Evolució de l’índex de sequera hidrològica en la en la UDJ-Formentera entre desembre de 2012 a Febrer 2024. Font: Govern dels Illes Balears.