Solucionar l’abocament d’aigües residuals domèstiques, controlar les especies invasores i elaborar un protocol de neteja de canals entre les mesures prioritàries a impulsar al 2025

 

L’organització conservacionista WWF ha promogut el passat dijous, amb la col·laboració de l’Aliança per l’Aigua i el recolzament de l’Ajuntament d’Eivissa, el segon taller participatiu per la millora ambiental de la zona humida de Ses Feixes de Talamanca. Al taller s’ha debatut i identificat les mesures prioritàries a desenvolupar el proper any 2025. Aquest entorn constitueix una zona humida d’especial conservació i restauració, ja que alberga una gran valor natural i cultural i a la vegada requereix una important recuperació ambiental.

 

El taller participatiu ha comptat amb la participació d’una vintena de representants de les principals institucions i entitats socials vinculades a la zona humida de Ses Feixes. En aquest sentit, han assistit els tècnics i regidors de Medi Ambient de l’Ajuntament Santa Eulària des Riu i de l’Ajuntament d’Eivissa; així com tècnics i responsables públics de les àrees de medi ambient i territori del Consell d’Eivissa. A més han participat tècnics del Consorci de Recuperació de Fauna de les Illes Balears (COFIB). Així mateix, a aquesta jornada també han participat representants de grups ecologistes locals (GEN-GOB, Amics de la Terra), de la Ibiza Preservation, i l’Associació de Veïns de Talamanca. Finalment, també ha comptat amb experts naturalistes i en patrimoni cultural i rural, coneixedors d’aquest entorn natural.

 

La jornada s’ha desenvolupat a la Casa de colònies Can Tomeu de l’Ajuntament d’Eivissa que ha estat aquesta vegada l’amfitrió d’aquest taller participatiu. El taller s’ha iniciat amb l’exposició de les principals fites de millora de l’espai aconseguides els darrers anys. A continuació, s’han identificat i consensuat les mesures prioritàries a desenvolupar el proper any 2025. Entre les actuacions prioritàries està la necessitat de solucionar el sanejament per les aigües brutes dels habitatges que es troben dins Ses Feixes amb l’objectiu de garantir-ne la salubritat. En aquest sentit s’estudiarà la possibilitat legal de crear una xarxa de clavegueram per recollir les aigües fecals domèstiques i garantir la qualitat ambiental de les aigües de la zona humida.

 

A més, s’ha destacat la necessitat de continuar amb la retirada dels residus i enderrocs, en especial de les runes i les cases ocupades. També s’ha posat l’atenció a reforçar el control de les espècies invasores com les serps però també dels gats que està afectant principalment a la supervivència de les poblacions d’aus aquàtiques protegides de la zona humida. En relació a la millora de l’espai, també s’ha consensuat l’elaboració d’un protocol d’actuació per la neteja dels canals per reduir l’afecció a la biodiversitat i sobretot a les poblacions de les anguiles. Així mateix, es treballarà per incloure la zona humida de Ses Feixes en la xarxa d’àrees protegides Natura 2000 de la Unió Europea i per promoure la custodia de finques per la recuperació dels valors culturals i ambientals de Ses Feixes. D’aquesta manera es reforçarà la protecció de l’espai i a la vegada ajudarà a poder optar a finançament públic destinat a la restauració ecològica d’espais protegits. Finalment, s’impulsarà el seguiment científic ambiental de la zona per avaluar el grau d’assoliment de les actuacions i orientar a la vegada la pressa de decisions de les futures actuacions.

 

Els participants del taller han acordat donar continuïtat a aquest espai de debat mitjançant la constitució de una mesa de participació per la millora ambiental de la zona humida de Ses Feixes de Talamanca i s’han compromès a trobar-se novament la propera primavera per donar seguiment a les prioritats acordades.

Comparteix