Un pacte per recuperar el nostre tresor més valuos


L’illa d’Eivissa destaca per la seva riquesa natural i ser una destinació turística de rellevància internacional. En aquest sentit, la gestió sostenible dels recursos hídrics és essencial per garantir el bon estat dels ecosistemes aquàtics, el benestar de la ciutadania i la prosperitat econòmica de l’illa. Per això, és necessari accelerar la consecució de mesures dirigides a la millora del cicle de l’aigua per tant de garantir la sostenibilitat ambiental, social i econòmica de l’illa d’Eivissa.

En aquest sentit el Pacte per l’Aigua de l’illa d’Eivissa són 20 mesures bàsiques per desenvolupar conjuntament entre totes les institucions i organismes públics responsables, empreses, associacions i ciutadans. Els objectius del Pacte són garantir un proveïment de qualitat i prevenir els riscos de sequera, garantir una depuració adequada de les aigües residuals, promoure la reutilització d’aigua depurada per a usos agrícoles, urbans i ambientals, així com millorar l’estat ecològic d’aqüífers, zones humides, torrents i el riu Santa Eulària.

Per tot això, les institucions públiques, empreses i associacions adherides a aquest Pacte es comprometen a col·laborar i treballar en la consecució de les mesures proposades en el marc de les seves responsabilitats sota els principis de transparència, participació ciutadana i cooperació institucional.

2024. Constituïda la mesa del Pacte Insular de l’Aigua promoguda per l’Aliança

El dimecres 21 de març es va constituir la Mesa del Pacte Insular per l’Aigua promoguda per l’Aliança per l’Aigua amb la participació d’institucions i entitats socials locals de l’illa d’Eivissa. El Pacte Insular per l’Aigua són 20 mesures bàsiques per millorar el cicle integral de l’aigua a l’illa d’Eivissa a les quals es varen comprometre tots els partits polítics abans de les eleccions de maig de 2023. Son mesures prioritàries per millorar l’abastiment, el sanejament, la reutilització i la conservació d’ecosistemes aquàtics i dels aqüífers de l’illa.

En aquest sentit, aquesta passada tardor, l’Aliança per l’Aigua va fer una primera ronda de reunions amb les administracions locals i el Govern balear perquè les institucions assumeixin els compromisos del Pacte per l’Aigua com a institucions, i no només com a partits polítics. Culminant aquestes reunions s’ha arribat a la primera Mesa del Pacte Insular per l’Aigua amb la intenció de donar seguiment a les mesures compromeses i crear un espai de debat i diàleg amb totes les parts implicades.

Durant la reunió s’han debatut les prioritats d’actuació en el marc d’aquest Pacte i les administracions locals han exposat les seves línies de treball en matèria d’aigua. Així, s’han posat sobre la taula quatre mesures bàsiques: aprovar ordenances d’estalvi i reutilització, redactar plans municipals de clavegueram i engegar la bassa de reg d’aigua regenerada de Sa Rota. A més s’ha incidit en la necessitat de continuar treballant en la construcció de dipòsits de regulació i en la reducció de les pèrdues d’aigua a la xarxa de subministrament. En el àmbit ambiental, el principal objectiu a l’illa d’Eivissa és la recuperació ambiental de Ses Feixes, que constitueix la segona zona humida més important de les Illes Balears en matèria de restauració ecològica.

En relació a les ordenances d’estalvi i reutilització, l’objectiu es aconseguir un major control sobre els grans consumidors; i promoure la reutilització de les aigües grises en els habitatges rehabilitats i de nova construcció, així com altres mesures relacionades amb l’estalvi i la reutilització. En aquest sentit l’Ajuntament de Sant Josep ja té aprovada la seva ordenança, Santa Eulària està en procés d’aprovació i els ajuntaments de Vila, Sant Antoni i Sant Joan han iniciat la seva redacció amb el suport de l’Aliança.

La redacció de plans de clavegueram es un altre objectiu prioritari donat que es d’obligat compliment pel nou reglament d’aigües estatal aprovat el passat estiu. Aquesta norma obliga a redactar aquests plans en un termini de tres anys per la seva posterior execució i garantir la millora del clavegueram i el control dels punts d’abocament al medi. A l’illa d’Eivissa aquesta mesura es fonamental per reduir l’entrada de salinitat al clavegueram i possibilitar la posterior reutilització de l’aigua. En aquest sentit, la posada en marxa de la bassa de Sa Rota és una prioritat com a projecte demostratiu de reutilització de l’aigua per després continuar treballant en impulsar noves basses de reg d’aigua regenerada a l’illa. 

Cadascuna de les institucions locals ha exposat les seves prioritats a tots el membres de la Mesa. El Consell d’Eivissa ha destacat la futura gestió de fons ITS (Impost de Turisme Sostenible) per donar suport als ajuntaments en la millora de les infraestructures hídriques. L’Ajuntament d’Eivissa ha explicat l’imminent licitació de la nova concessió del servei d’aigües on s’executarà una elevada inversió per la millora de les infraestructures hídriques municipals. L’Ajuntament de Santa Eulària ha explicat la tramitació de la nova ordenança de l’aigua i les actuacions que estan executant actualment. L’Ajuntament de Sant Joan ha exposat la pròxima execució del dipòsit de regulació de Sant Miquel i la redacció de la nova ordenança d’estalvi. Els ajuntaments de Sant Antoni i Sant Josep, així com el Govern balear ha excusat la seva absència per motius d’agenda.

Per part de les administracions han assistit a la mesa representants dels ajuntaments d’Eivissa, Santa Eulària i Sant Joan així com del Consell d’Eivissa. Per part de les entitats socials i empreses, han participat representants de la PIMEEF, Ecofeixes, Cooperatives Agrícoles, l’Associació d’Agricultura Ecològica d’Eivissa i Formentera, Veïns de’s Rafal Trobat; Casita Verde, Piscines Naturalitzades; Voluntaris d’Eivissa, Federació Hotelera d’Eivissa i Formentera i Aqualia. Els assistents s’han compromès a reunir-se novament en sis mesos per fer un seguiment de les mesures.

2023. Adhesió al Pacte per l’Aigua de l’illa d’Eivissa

Un total de deu forces polítiques de l´illa han signat aquest matí l´actualització del Pacte per l´aigua d´Eivissa, promogut des del 2019 per l´Aliança per l´Aigua de les Pitiüses, plataforma social dedicada a la gestió sostenible de l´aigua i que està integrada per la ciutadania, l’administració pública i els representants del sector privat, tal com ha explicat Maria Àngels Mari, presidenta de l’organització durant la roda de premsa. Els partits que s’han adherit a la renovació del Pacte i que han assistit a la firma conjunta són: Ara Eivissa, Ciutadans El PI, EPIC, Esquerra Unida, Per Balears, PP, Podem, VOX i PSOE.

El Pacte per l‟Aigua que s‟han compromès a complir tots els signants preveu donar continuïtat a les 20 accions establertes el 2019, orientades a millorar el cicle urbà de l‟aigua a Eivissa i que està basat en quatre directrius: proveïment, sanejament, reutilització de l‟aigua i restauració ecològica.

Algunes de les accions establertes el 2019 ja s’han complert com és prioritzar el consum d’aigua dessalada o la declaració de la sobreexplotació de l’aqüífer de sa Serra Grossa. Per aquest motiu, el Pacte per l’Aigua 2023 pretén continuar incidint en temes de proveïment, però posa el focus en les accions de sanejament i, en particular, en l’execució de Plans rectors de clavegueram on es planifiqui la construcció d’una xarxa separativa daigües pluvials i residuals, amb la finalitat de reutilitzar laigua pluvial, així com millorar la depuració de les aigües residuals, sobretot en època de pluges torrencials.

A més, el Pacte per l’Aigua 2023 ha inclòs noves accions per assegurar l’abastament d’aigua en època estival, l’augment de dipòsits d’aigua, a la xarxa d’alta en masses que pateixen un mal estat quantitatiu per permetre l’emmagatzematge de l’aigua dessalada durant els mesos de menor demanda, permetent tenir més disponibilitat els mesos de major demanda.

Alhora aquest nou Pacte inclou accions orientades a la mitigació i adaptació als efectes del canvi climàtic pel que fa a disponibilitat hídrica, mitjançant restauració ecològica i creació d’estanys naturals temporals catalogats com a hàbitats d’interès comunitari prioritari per la Unió Europea pels seus valors ecològics.

Recursos

Pacte per l’aigua 2023

Pacte per l’aigua Eivissa 2022

Pacte per l’aigua Formentera 2019

Pacte per l’aigua Eivissa 2019

Comparteix