La iniciativa s’emmarca dins el programa “L’Aigua a l’Escola 2023-2024” promoguda per l’Aliança per l’Aigua a 10 centres escolars de l’illa.

Escolars del CEIP Labritja han lliurat aquest dimecres a Tania Marí, alcaldessa de Sant Joan, els resultats de l’ecoauditoria de l’aigua realitzada en el seu centre. A aquesta iniciativa, se sumaran estudiants dels col·legis d’educació infantil i primària de Sant Ciriac, Can Guerxo, Sa Graduada i IES Algarb, que faran també lliurament dels resultats als seus respectius ajuntaments en els pròxims dies.

Les ecoauditories de l’aigua dels respectius centres educatius van ser realitzades pels escolars en el marc del programa “L’aigua a l’escola 2023-2024” que realitza l’Aliança per l’Aigua a l’illa d’Eivissa. Per a això, els estudiants van avaluar la gestió de l’aigua en el seu centre, revisant la xarxa d’instal·lacions hidràuliques com a aixetes, vàters, dutxes i sistemes de reg. A més, es va entrevistar el personal de manteniment i directius, per a conèixer d’on ve l’aigua a l’escola i si existeixen sistemes de reutilització d’aigua pluvial o d’aigües grises en cada centre. En finalitzar l’estudi, es van determinar quatre nivells de funcionament del cicle de l’aigua en els centres, definint-los com a excel·lent, bo, regular i dolent.

En el cas del CEIP Labritja, els estudiants van classificar la gestió de l’aigua a la seva escola com regular amb un consum mitjà d’aigua en aixetes de 6,7L/minut, mentre que el consum òptim en aixeteries és de 2 L/minut. A més, van sol·licitar suport prioritari per a canviar els vàters convencionals que hi ha en el centre per vàters estalviadors, així com la incorporació de reductors de cabal i airejadors per a les aixetes, amb la finalitat d’aconseguir el consum òptim d’aigua, finalment, van sol·licitar millorar les instal·lacions hidràuliques, ja que han arribat a la fi de la seva vida útil i és imprescindible modernitzar aquesta xarxa, amb la finalitat d’evitar pèrdues innecessàries d’aigua.

En aquest sentit, dels cinc centres educatius que van participar enguany en “L’aigua a l’Escola” únicament CEIP Sa Graduada es va qualificar d’excel·lent i a Can Guerxo, es considera una gestió “bona” de l’aigua, mentre que la resta es van qualificar de “regulars”. L’ecoauditoria de l’aigua té com a objectiu últim la presa de consciència dels escolars sobre la gestió de l’aigua en els seus col·legis i promoure la capacitat d’anàlisi i de propostes de gestió de l’aigua en edificis públics. D’aquesta manera els estudiants han desenvolupat el pensament crític i resolutiu davant els problemes mediambientals als quals hem de fer front com a societat, com el cas de la sequera hídrica a Eivissa.

A més, els estudiants participen activament a millorar l’eficiència del cicle de l’aigua en els seus centres educatius atès que l’ecoauditoria de l’aigua s’acompanya amb la realització d’una campanya d’estalvi de l’aigua. En aquest sentit, des de l’inici d’aquest programa l’any 2022, els estudiants han realitzat campanyes d’estalvi d’aigua en els 10 centres educatius de l’illa on s’ha realitzat el projecte i aquestes campanyes han arribat a més de 3.000 estudiants. Per això, l’Aliança per l’aigua valora molt positivament la repercussió d’aquest programa d’educació ambiental atès que s’han realitzat anualment fins a 180 tallers sobre temes de l’aigua. D’aquesta manera, s’ha passat d’un coneixement puntual a aconseguir aprofundir en els
temes més rellevants del cicle de l’aigua de l’illa d’Eivissa. Aquest programa d’educació ambiental està secundat pel Fons de Sostenibilitat de l’Hotel Six Senses d’Eivissa.

Comparteix