L’Aliança per l’Aigua ha denunciat aquest dilluns la situació límit dels aqüífers a l’illa d’Eivissa i la manca d’execució de solucions per part del Govern de les Illes Balears davant de la sequera. En aquest sentit, l’aliança alerta que les reserves hídriques subterrànies estan a mínims històrics i han arribat a la xifra d’un 35%, semblant a la greu sequera que va patir l’illa l’any 2016. En aquest sentit, destaca que la situació actual és millor a les zones urbanes atès que s’ha aconseguit una garantia de subministrament amb aigua dessalada i amb això ha estat possible reduir la pressió sobre els aqüífers. Tot i això, els agricultors estan patint l’esgotament dels pous i no tenen accés a recursos hídrics alternatius com l’aigua regenerada, comprometent-se la seva activitat econòmica. A més, l’Aliança lamenta que la forta urbanització en sòl rústic per a usos de habitatges turístiques i mansions que està patint l’illa està provocant una sobreexplotació més gran dels aqüífers. Aquesta situació està provocant una demanda més gran de camions cisterna per al subministrament d’aigua en zones amb els aqüífers sobreexplotats o salinitzats. D’aquesta manera, s’està traslladant la pressió sobre els aqüífers en bon estat del nord de l’illa on es carreguen els camions amb aigua apta per al consum humà. A tall d’exemple, destaquen les notícies recents d’un trànsit més gran de camions cisterna d’aigua que recullen l’aigua de nous pous del nord de l’illa.
Davant d’aquesta greu situació hídrica, l’Aliança reclama l’execució de mesures urgents per donar resposta a l’escassetat hídrica per part del Govern de les Illes Balears competent en la gestió dels recursos hídrics. En primer lloc, reclamen implementar un control més gran dels pous de grans consumidors mitjançant la instal·lació d’una xarxa de sensors. En aquest sentit, recorden que el Govern Balear va redactar un Pla de Transformació Digital dels Recursos Hídrics per executar amb fons Next Generation, però que encara no s’ha implementat.
En segon lloc, insten que el Govern Balear apliqui el Decret de sequera de les Illes Balears que estableix que en període de prealerta de sequera com l’actual, caldrà reduir un 10% les extraccions de les aigües subterrànies en habitatges a sòl rústic. A més, l’esmentat decret estableix subministrar amb aigua dessalada els camions cisterna per reduir la pressió sobre els aqüífers. En aquest sentit, destaquen la manca de celeritat de posar en marxa els dispensadors de les dessaladores i reservar un percentatge d’aigua dessalada per al subministrament d’habitatges d’ús residencial en sòl rústic.
En tercer lloc, l’Aliança demana la posada en marxa d’infraestructures de reutilització de les aigües depurades per a l’ús agrícola i forestal. Sobre aquest punt recorden que el febrer passat es van reunir amb el Conseller d’Agricultura i Medi Natural i li van exposar la necessitat de crear una xarxa dipòsits d’aigües regenerades associats a les depuradores que permetessin funcionar amb dispensadors perquè els agricultors puguin carregar aigua regenerada i poder regar-ne els cultius. En particular, la bassa de reg de Sa Rota que s’ha posat en funcionament recentment podria tenir un dispensador d’aigua regenerada i pal·liar parcialment l’escassetat d’aigua dels agricultors en situacions extremes com l’actual. A més, aquests dipòsits podrien funcionar com a dipòsits contra incendis i ampliar la xarxa de punts de recàrrega d’aigua per a la lluita contra incendis forestals. Tot i això, l’Aliança lamenta la falta de
resposta per part del Govern des que va tenir la reunió, més enllà d’anuncis i declaracions de bones notícies als mitjans de comunicació.
L’Aliança per l’Aigua recorda que tots els partits polítics van signar el Pacte per l’Aigua el 2023 on s’inclouen mesures per a la recuperació dels aqüífers i per a la reutilització de l’aigua depurada. Així mateix, el març passat es va constituir la taula del Pacte insular de l’Aigua i es va acordar la prioritat de posar en marxa la bassa d’aigua regenerada de Sa Rota i establir un control més gran dels grans consumidors d’aigua subterrània.