D’acord amb l’últim informe de la Conselleria de la Mar i Cicle de l’Aigua, publicat en al setembre del 2024, tan sols el mes d’agost de 2024 es van recol·lectar dues tones de residus en la mar d’Eivissa. Aquests fenòmens de contaminació, conjuminat amb els abocaments d’aigües residuals depurades o de pluvials que es disposen en el litoral d’Eivissa són una de les causes de la disminució de la qualitat d’aigües debany i per tant la causa de la degradació dels ecosistemes marins.
Aquesta problemàtica, posa de manifest la necessitat d’actuar en la prevenció, disminució i control de generació/disposició d’aigües residuals al medi marí, ja que existeix una estreta relació entre el Sistema de Sanejament connectat a la mar i la presència de residus en aquest mitjà.
En aquest sentit la Directiva del Marc de l’Aigua, a través de la Llei d’aigües i el Reglament de Domini Públic Hidràulic, obliga a les administracions locals crear Plans Integrals de Gestió del Sistema de Sanejament, amb l’Objectiu de controlar els abocaments cap a masses d’aigua que puguin posar en risc la salut ambiental i de les persones que interactuin amb aquestes masses.
Entre els objectius que plantegen els Plans de Gestió Integral de Sanejament, es destaquen la implementació d’elements de control en els punts d’abocaments, que permetin mesurar els cabals, temps, volum i prevenció de l’arribada de contaminants a la mar.
Des d’aquesta perspectiva, l’illa d’Eivissa enfronta un repte creixent quant a la millora de l’eficiència del sistema de sanejament, particularment a causa de la naturalesa de la seva infraestructura de drenatge unitari. Aquest Sistema de Sanejament Unitari (SSU), predomina en la major part de l’illa i manca de sistemes de captació i canalitzacions de pluvials, per la qual cosa en èpoques de pluges torrencials, gotes fredes, i fins i tot en situacions d’increment exponencial en la població, el sistema unitari sesatura ocasionant, desbordaments iembussos en la xarxa de clavegueram
degut els residus sòlids urbans que s’arrosseguen (en època de pluges) o quees disposen erròniament en elsvàters (tovalloletes, compreses, cabell,uns altres).
Aquesta problemàtica, posa de manifest la necessitat de comptar amb una visió integral per al disseny i explotació d’un sistemes de sanejament, que minimitzi els impactes sobre els ecosistemes aquàtics, i que permeti aconseguir els cada vegada més exigents objectius ambientals de les masses d’aigua receptores (torrents, aiguamolls,mar, llacunes i rius), dictaminats per la Directiva del Marc de l’Aigua, i la legislació vigent abans esmentada.
Per a aconseguir aquests objectius, des de l’Aliança per l’aigua es va realitzar durant els mesos de juny fins a setembre un Estudi on es van visitar 4 zones urbanes d’illa (Platja d’ en Bossa-Figueretes, Santa Eulalia, Portinaix i Sant Antoni de Portmay), per a avaluar l’estat dels sobreeixidors que condueixen pluvials a la mar i en alguns casos torrents.
L’exposició d’aquests resultats es van realitzar en el Consell D’Eivissa el 25 de setembre i en aquest apartat pots descarregar el document “Recomanacions tècniques per a: Prevenció d’Abocaments de Pluvials amb Plàstics a la Mar