El projecte inclou diferents accions dirigides a promoure la implementació de bones pràctiques en la gestió de l’aigua en establiments turístics. Com a primera passa per involucrar al sector turístic en la disminució del consum d’aigua i ús eficient d’aquest recurs natural, des de l’Aliança s’ha redactat la Guia de bones pràctiques en la gestió de l’aigua per al sector turístic, que es pot descarregar aquí. En aquest document podem trobar diverses solucions i tecnologies que permeten donar a conèixer diferents sistemes d’estalvi d’aigua a habitacions, jardins cuines i bugaderies. A més, s’hi expliquen pràctiques per facilitar el condicionament sostenible de l’aigua, és a dir, per reduir l’ús de químics i detergents, fet que permetrà facilitar la reutilització de les aigües provinents de bugaderies per al reg de jardins, àrees verdes o baldeig de terrasses. També es poden consultar formes per captar aigües de pluja i poder-la reutilitzar.
En una segona fase del projecte de promoció de bones pràctiques en la gestió de l’aigua per al sector turístic, des de l’Aliança s’organitzaran tallers per a què els empresaris del sector coneguin les problemàtiques al voltant de la gestió hídrica a les Pitiüses, aprenguin a utilitzar i a implementar la guia, a més de generar les bases que els permetin crear Sistemes de maneig i gestió de l’aigua per establir estàndards d’estalvi i reutilització d’aquest recurs.
Així mateix, s’oferiran jornades on empresaris que ja practiquin les bones pràctiques en la gestió de l’aigua puguin exposar els resultats, que gairebé sempre es tradueixen en beneficis mediambientals i econòmics. Tal com demostren diversos estudis realitzats per la Universitat de les Illes Balears, es poden arribar a estalviar fins a 227 litres d’aigua per cada hoste/nit amb la instal·lació de sistemes d’estalvi d’aigua com el vàter de doble descàrrega, les aixetes de baix cabal, així com amb la implementació de reg eficient i sistemes de detecció de fugues i control de pèrdues d’aigua. Per a un hotel de 100 habitacions, doncs, es podrien estalviar anualment fins a 16.573 m³ d’aigua, 209.541 khW/ hora i 58.436€.
Per últim, una vegada instaurada la segona fase d’aquest projecte, es promourà un sistema de maneig i gestió de l’aigua per poder fer una auditoria interna, que servirà com a eina per identificar possibles errors i oferir solucions immediates als establiments turístics.